Výživa a kŕmenie psa

Pes a mačka patria medzi mäsožravce. Dlhým domestikačným procesom bola síce do istej miery postihnutá aj ich tráviaca sústava, ale základnou zložkou ich potravy má byť krmivo živočíšneho pôvodu. Je ľahšie stráviteľné, preto dokonalejšie využiteľné pre potrebu organizmu. Krmivá rastlinného pôvodu sú ťažšie stráviteľné a ich využiteľnosť je nižšia.

článok 1102

Správna a plnohodnotná výživa je základným predpokladom úspešného chovu domácich mäsožravcov. Od nej závisí zdravotný stav zvierat, ich schopnosť rozmnožovať sa, dať zdravé potomstvo a odchovať ho bez strát. Od výživy závisí vývoj a rast organizmu, možnosť využitia jeho schopností a vonkajší vzhľad  zvieraťa.

Potrava je potrebná na tvorbu telesnej energie a na rast celého organizmu ( kosti, zuby, svaly, vnútornosti atď. ). Zvýšené nároky na výživu majú zvieratá počas kotností  a dojčenia, počas výmeny chrupu, pri pĺznutí a pri veľkých stratách energie zapríčinených požadovaným vysokým výkonom alebo chladom.

Hlavné zložky potravy sú bielkoviny, cukry a tuky. K nim treba prirátať vitamíny a minerálne látky.

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami organizmu, cukry a tuky sú energetickými zložkami.

Psy kŕmime tak, aby 60 – 75% kŕmnej dávky tvorili produkty živočíšneho pôvoduzvyšok potrava rastlinného pôvodu.

Z krmív živočíšneho pôvodu skrmujeme najmä vnútornosti ( srdce, pečeň, držky, obličky, pľúca, slezinu ), mäso ( predovšetkým hovädzie, menej bravčové, hydinu a ryby ), mäkké kosti a chrupky ( rebrá ), vajcia, mlieko, mliečne výrobky ( tvaroh, syry ). Z krmív rastlinného pôvodu používame  najmä ovsené vločky, ryžu, krúpy, cestoviny, biele pečivo, zeleninu, menej zemiaky.

Mäso a vnútornosti

 Ak sú zdravotne bezchybné, skrmujeme polosurové, inak ich radšej varíme. Kosti dávame psovi kvôli vysokému obsahu minerálnych látok, ale aj preto, lebo pri ich ohlodávaní si pes odstraňuje zo zubov povlak, ktorý je základom zubného kameňa. Psom je vhodné dávať kĺbové hlavice, ktoré po ohrýzaní odstránime. Nedávame im rúrkovité kosti, ktoré môžu byť nebezpečné ( najmä kosti z hydiny ).